Burgemeester Harmsma School naar landelijke finale Vakkanjers!

ZWOLLE – 4 maart 2019. Pascal Zhou, Erwin de Jong, Jesse Salverda en Tygo Schermer hebben vandaag een ticket naar de landelijke finale van Vakkanjers in de wacht gesleept tijdens de regiofinale bij het Deltion College. In Zwolle presenteerden zij hun ideeën voor een monument van nu, in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. We feliciteren de jongens van harte met hun finaleplek en zijn supertrots op ze. Goed gedaan!

Er kwamen verschillende teams naar Zwolle met allerlei verschillende ontwerpen. Van een klok die verhalen vertelt over oorlog en vrijheid tot een 4D-simulator met belevingsstoel, van een interactief hart om digitaal je hart te luchten tot een reuzenrad dat verschillende culturen samenbrengt. “Er zaten ontzettend veel originele ideeën tussen”, zegt Julia Sarbo, jurylid namens het Nationaal Comité 4 en 5 mei. “Voor de jury was het dus lastig kiezen. We zijn enorm benieuwd hoe de winnaars hun ontwerp nog verder gaan perfectioneren voor de finale.”

Vakkanjers is een programma waarin vmbo’ers en mbo’ers hun vakmanschap ontdekken en ontwikkelen. Dat doen ze aan de hand van een challenge voor een echte opdrachtgever. Dit jaar is dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De challenge ‘vrijheid in beweging’ daagt de teams uit hun kijk op vrijheid te verbeelden in een monument van nu. Een moNUment dat vrijheid een compleet nieuwe dimensie geeft. Bijvoorbeeld met licht, interactie en energie.

Vakkanjers LIVE

De teams met de beste ideeën plaatsen zich voor de landelijke finale: Vakkanjers LIVE op donderdag 13 juni in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. Hier pitchen ze hun prototypes voor publiek en jury. Benieuwd naar de uitvindingen en monumenten van de Vakkanjers? Kijk op www.vakkanjers.nl of www.youtube.com/vakkanjers. Naast de Burgemeester Harmsma School hebben nog twee vmbo-scholen zich tijdens de regiofinale bij het Deltion College in Zwolle geplaatst voor de landelijke finale van Vakkanjers, nl. Talentstad Beroepscollege en het Keicollege uit Heerenveen.

 

Over Vakkanjers

Vakkanjers is een initiatief van de technische sectoren om meer jongeren te interesseren voor techniek. Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen jongens en meiden van het vmbo en mbo hun vakmanschap al sinds 1999. Dat doen ze aan de hand van realistische opdrachten voor een landelijke opdrachtgever. De leerlingen ontwikkelen naast technisch vakmanschap ook 21th century skills zoals initiatief nemen, teamwerk en klantcontact. Met deze vaardigheden hebben ze straks een streepje voor op de arbeidsmarkt. Kijk voor meer info op www.vakkanjers.nl.